ÅTER STARTSIDAN

Historik FC Notinikamraterna 1996-2002


From the beginning of time...

...var Notinikamraterna ett stort gäng fotbollsintresserade grabbar från Nacka Gymnasium. Det första hindret, att döpa laget, var inte lätt. Det var nära att bli Ring Så Spelar Vi, men det fick inget större bifall. Andreas Lignell fick sedemera idén Notinivulkanerna, men även det namnförslaget fick gå i graven. Med endast några få dagar kvar till anmälningstidens slut myntade återigen Andreas Lignell namnet Notini, den här gången Notinikamraterna. Ända sedan det historiska beslutet att döpa ett lag efter dess skapare, har namnet Notini varit både fruktat och utskrattat genom årens lopp. Mest fruktat var det säsongen 1999 då laget faktiskt bara förlorade en match i division 2 och avancerade efter överlägsen serieseger till division 1. Året innan hade laget lyckats ta sig till en cupfinal. En final som senare förlorades på övertid, MK Joker stod för motståndet.

Utskrattat har också namnet Notini varit, och det i form av Korpens absolut sämsta lag, Notinibohemerna, som såg ljuset 1999 och även
såg slutet direkt efter säsongen. Detta experiment med ett "B-lag" var förstås alldeles för mycket att mäkta med och många matcher spelades med spelare som gjorde sina första framträdanden någonsin på en fotbollsplan. En historisk händelse har dock förevigat Notinibohemernas insats. Den enda poängen på 14 matcher kom i 2-2 matchen mot Ghetto Superstar efter ett avgörande mål av målvakten Gabriel Isoz från hela planen (!)

Notini har som sagt annars oftast varit ett begrepp synonymt med segrar och bländade, teknisk fotboll. Notinikamraterna har haft följande resultatutveckling under årens lopp:

Första året, 1996, fick laget ett så kallat "wild card" direkt upp till division fyra. Detta skrämde inte nybörjarlaget, som efter 3 raka inledande segrar, senare föll men slutade ändå på en hedrande femteplats. Första säsongen kantades mycket av stor spelaromsättning och en viss omogenhet på plan. Största stjärnorna detta första år var utan tvivel Oskar Boström och skytteligasegraren Andreas Lignell.

Andra säsongen, 1997, blev det en riktig rysare i toppen av fyran. I en stenhård duell mellan Notinikamraterna och Va' Händer gick Notinis ut ur striden som segrare i säsongens allra sista spark. Seriesegern sköts hem via Ted
Reuszners känsliga högerfot som i en stor gröt av spelare kunde lobba bollen över målvakten. Slutsignalen gick tio sekunder senare och en stor "böghög" kunde skymtas denna sommarkväll i juni 1997 på Nacka IP 4.
(Serien spelades klart under våren på den tiden)

Första säsongen i trean, 1998, skulle enligt lagkaptenen Notini, bli en "härlig säsong". -Vi spelar helt utan press, grabbar. Varje poäng är som en seger! sades innan seriestarten. Men ack så fel han hade Notini! Notinikamraterna hakade på toppstriden direkt, och var faktiskt klar tvåa när serien var avklarad. Dessutom lyckades laget, trots division tre-statusen, ta sig till den enda cupfinalen hitills. Finalen förlorades som sagt mot MK Joker, men en viss respekt började infinna sig hos motståndare.

1999 var laget helt överlägset i division två, och till målskytten Oskar Boströms hjälp, hade nu Daniel "Barro" Baronowsky anslutit. Tillsammans bildade de ett av Nackakorpens kanske mest fruktade anfallspar på många år. 1999 skulle ju bli året då namnet Notini etablerade sig bland de riktigt stora. Men tyvärr blev det ju inte så. Trots avancemang till högsta ligan efter bara fyra säsonger, blev 1999 året då alla pratade om, och framförallt skrattade åt, Notinibohemerna. 0 segrar, 1 oavgjord och 13 förluster (!) sammanlagt. Värsta smällen kom mot Raketen i Cupen som körde helt hänsynslöst och vann med 17-0 (!) Lagledningen i Notinikamraterna tog förnuftet till fånga och avecklade "B-laget" direkt efter sista sparken 1999.

2000. Nytt millenium och ny Div 1-serie i Nackakorpen! Den här gången med Notinikamraterna i finrummet. Första Div 1-säsongen började riktigt illa. Förlust i de tre första matcherna satte sig i huvudena på spelarna, men efter sommaruppehållet vändes trenden och laget blev bästa höstlag med fyra raka segrar (!) då Glada Gossarna stod för motståndet i sista omgången. Ett underläge med 1-0 i slutminuten hotar Notinikamraternas fina segersvit, men laget pressar på med samtliga utespelare. I den sista minuten får Notinikamraterna en inspark som spelas tillbaka - tillbaka till backen Notini som får en drömträff från 20 meter när bollen susar förbi tiotalet utespelare i straffområdet och rakt upp i målvaktens högra kryss. Detta var andra gången då en sådan där euforisk glädje präglat en match. Och kanske är det inte så konstigt. Under fem år hade Notini bara lyckats göra ett enda mål innan den där drömträffen 14 september 2000.

2001. Efter en placering på övre halvan första året skulle andra året i ettan självklart bli minst lika bra. Trodde alla. Den överlägset sämsta säsongen i klubbens sjuåriga historia bjöd på sex förluster, en oavgjord och två segrar. En av segrarna dessutom på W/O. Men det sägs ändå bland spelare i laget att den miserabla säsongen till stor del uppvägdes av den mirakulösa 1-0 segern över Grabbarna Grus. Efter ungefär halva säsongen låg Notinikamraterna sist utan en enda seger, och Grabbarna Grus etta utan förluster. Utan avbytare samt med en inlånad målvakt från Järlas P90 som tränade precis innan, vinner Kamraterna med 1-0! En skön seger. Men en för j-vlig säsong! Notinikamraterna ur division ett. Men som filosofen Sokrates och även vår tids mesta debattör Lasse Anrell säger: "Finns inget ont - som inte för något gott med sig!"

(Nacka Korpens nyhetsarkiv, 2002)

 

ÅTER STARTSIDAN